Lopper og flåter

Assens Dyreklinik

Det er vigtigt at bekæmpe lopper på dine dyr, da de kan give dyret allergi samt overføre bændelorm til det. Lopper kan også bide mennesker, men lægger kun æg hos katte og hunde.

Om lopper

Lopper er hoppende, smalle, brunsorte parasitter, der kan blive op til 3mm lange. Lopperne lever på katten eller hunden, hvor den suger blod og lægger æg. Den voksne loppe lever kun få timer udenfor værtsdyret. Æggene spredes i omgivelserne, klækkes og bliver til larver. Larverne forpuppes og den voksne loppe udklækkes herfra. Pupperne kan overleve i op til et halvt år!

En loppe ligger 30-50 æg om dagen og på 3 uger kan 5 lopper blive til 6000 efterkommere!

Har min hund/kat lopper?

​Kløe på hunden/katten samt loppestik på ejeren er de almindeligste tegn på lopper.

Den bedste måde at undersøge om katten/hunden har lopper, er ved at rede den med en loppekam. Hos kattene findes lopperne oftest omkring halsen og hos hundene på lænden.

Loppeafføring er små, sorte gryn, som bliver rødbrune, når de gøres våde på hvidt papir.

De levende lopper er nemme at få øje på, når man fanger dem med loppekammen.

Når lopperne bider, kan der afsondres spyt, som kan give en allergisk reaktion.

​Dette medfører ofte kraftig kløe, infektion og sår, hvilket kan kræve behandling hos dyrlægen.

Lopper - hvad kan jeg gøre?

  • ​ Alle hunde og katte i hjemmet skal behandles med et loppemiddel efter dyrlægens anvisninger
  • Hunde- og kattetæpper o.lign. vaskes ved 60 grader
  • Støvsug grundigt – også i bilen. Husk at smide støvsugerposen ud bagefter.
  • Undgå smitte fra andre hunde og katte.

Om flåter

​Skovflåten (Ixodes ricinus) er en mide. De betegnes ofte som tæger, hvilket er ukorrekt, idet tæger er insekter, mens miderne hører til blandt spindlerne sammen med bl.a. edderkopperne.

​Flåten lever af blod fra fugle og pattedyr, og den er nødt til at have to (hannen) eller tre blodmåltider (hunnen) i sit liv. Efter hvert måltid lader flåten sig falde til jorden, hvorefter den fordøjer blodet.

Så kravler den op i lav vegetation som græs og andre skovbundsplanter, hvor den sidder og venter på næste offer. Det første måltid skaffer den sig som regel fra mindre dyr og fugle, det andet fra f.eks. pindsvin, fasan, hund og kat og det tredje helst fra en hjort eller – til nød – katte, hunde og mennesker. Når hunnen har fået sit tredje måltid, lægger hun mellem 1.500 og 2.000 æg under nedfaldne blade.

​Da skovflåter er meget følsomme overfor udtørring, er de mest almindelige i egentlig skov, men de kan dog også findes i krat, moser og skove, hvor der er konstant fugtig luft.

​Problemet med skovflåten er ikke, at den skal bruge blod. Det gør ingen synderlig skade, selv om der kan findes flere end 200 voksne flåter på ét enkelt rådyr. Det er langt værre, at skovflåten kan få skadegørende mikroorganismer i sig fra en smittet vært.

Disse organismer kan så senere overføres til den næste vært. På den måde kan mennesker og dyr blive smittet med alvorlige sygdomme: f.eks. Borrelia og Anaplasma.

Flåter – hvad kan jeg gøre?

Flåter skal fjernes, så snart de opdages. Når flåten skal fjernes, så er det vigtigt, at hele flåten fjernes så munddelene ikke sidder tilbage i huden. Flåter kan overses derfor anbefaler vi, at behandle flåtplagede dyr med et flåtmiddel.

pote Hunden/katten kan behandles med et flåtmiddel. Der findes forskellige typer af flåtmidler (tyggetabletter, pour on, halsbånd).

pote En flåt fjernes lettest med et "koben" eller en "tægetang". Disse griber om hovedet nede i huden og flåten fjernes ved, at tangen ubesværet drejes. Herved kommer hele flåten ud.

pote Man kan også tage fat om flåtens hoved med en pincet, og derefter forsøge at få den til at slippe sit tag, ved enten at dreje den rundt eller ved at lave et langt sejt træk. Pas på, at flåten ikke går i stykker.

pote Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Man risikerer, at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører Borrelia.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis...

pote du vil have råd og vejledning i forebyggelse af flåter.

pote din hund/kat har haft en flåt og nu viser tegn på feber, træthed, halthed, kramper, lammelser, muskelsmerter, usikker gang og/eller blødninger på slimhinderne.

Loppe- og flåtmidler

pote Tyggetabletter, tabeletter eller oral suspension: Behandlingshyppigheden afhænger af produktet. F.eks. Bravecto, Nex Gard og Comfortis.

pote Pour on: Pipetter til behandling direkte på huden. f.eks. Bravecto, Advantage og Frontline. Pipetten åbnes, pelshårene i nakken skilles ad så huden kan ses og pipettens indhold trykkes direkte ud på huden. Hos større hunde fordeles indholdet flere steder ned over hundens midtlinje. Undgå at massere indholdet ind i pelsen. Undgå at vaske hunden/katten 24-48 timer før og efter behandling.​

pote Indsprøjtning: Til forebyggende behandling af lopper hos kat. Dyrlægen injicerer loppemidlet én gang hvert halve år.

pote Halsbånd: Ny type halsbånd, hvor det aktive stof bevæger sig fra halsbåndet til hudens fedtlag, når halsbåndet gnider mod pelsen. Dvs. at der ingen fare er, når os tobenede kommer i berøring med halsbåndet. Halsbåndet virker mod lopper og flåter og holder i op til 8 måneder.

Kom forbi og tag en snak med klinikpersonalet om hvilket loppe/flåtmiddel, der passer til din kat eller hund!

Det siger kunderne om klinikken

​Læs vores anmeldelser her eller på Facebook!

​​★★★★​★

"Var for første gang afsted med vores nye hvalp chubby, dejlig interesse for vores hund og god behandling. Han følte sig tryg og sikker og gik der fra med en skøn fornemmelse i maven. Stedet og personalet kan varmt anbefales"

Ida Bergh Christiansen

​​★★★★★

"Super oplevelse min lille chilla hund fik pludselig hoste/opkastnings symptomer fandt jer på nettet (da jeg arbejder her op Fyn) hun havde fået et ca 15 cm langt græsstrå i næsen der gik ned i halsen som hun ikke ku få op i klarede det"

Henning Idel

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

ASSENS DYREKLINIK V/METTE MORTENSEN

Torø Huse Vej 10, 5610 Assens

Klik her for rutevejledning

CVR: 86921812

Kontaktoplysninger

Telefon: 64 71 33 33

E-mail: kontakt@assensdyreklinik.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.30

Lørdag og søndag: lukket

Du også velkommen til at sende en mail